Kawa i udar mózgu: czy połączenie jest dobre czy złe? (także w rehabilitacji po udarze)

Związek między kawą a udarem zawiera dobre i złe wieści.

Dobre wieści? Picie co najmniej jednej filiżanki kawy lub zielonej herbaty dziennie może zmniejszyć ryzyko udaru. Niesamowite!
Niestety, kawa może negatywnie wpływać na niektóre schorzenia.
Dowiedz się, czy kawa może poprawić lub pogorszyć Twoje zdrowie poniżej.

Ryzyko związane z kawą i udarem mózgu

Ryzyko związane z kawą
Więc jaki jest związek między kawą a udarem? Cóż, ludzie, którzy piją co najmniej 1 filiżankę kawy dziennie, zmniejszają ryzyko udaru o 20% w porównaniu do osób niepijących.

Również ci, którzy codziennie pili 2-3 filiżanki zielonej herbaty, mieli o 14% mniejsze ryzyko udaru, podczas gdy 4 filiżanki dziennie zmniejszały ryzyko o 20%. Związki zawarte w kawie i zielonej herbacie są głównie odpowiedzialne za jej korzyści zdrowotne.
Jednak naukowcy odkryli również, że ci, którzy pili te napoje z kofeiną, byli bardziej skłonni do ćwiczeń.
Ponieważ ćwiczenia pomagają zmniejszyć ryzyko udaru mózgu, poprawiając zdrowie układu sercowo-naczyniowego, brzmi to dla nas jak wygrana!

Kofeina a przeciwutleniacze  

Kofeina a przeciwutleniacze
Pomijając kofeinę, prawdziwe korzyści zdrowotne kawy i zielonej herbaty tkwią w ich silnych przeciwutleniaczach. W rzeczywistości przeciwutleniacze pomagają przeciwdziałać potencjalnie szkodliwym skutkom kofeiny.

Antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki, które są szkodliwymi cząsteczkami związanymi z rozwojem chorób naczyń krwionośnych (miażdżyca) i innymi niekorzystnymi stanami.
Miażdżyca i udaru mózgu są ze sobą ściśle powiązane, to warto zauważyć.
Chcemy, aby nasze naczynia krwionośne były tak zdrowe, jak to tylko możliwe, aby zmniejszyć ryzyko udaru, a kawa może pomóc! 

Oto wyjątek:
Kto nie powinien pić kawy?

Kto nie powinien pić kawy
Osoby z nadciśnieniem muszą unikać kofeiny, ponieważ podnosi ona ciśnienie krwi
i może pogorszyć stan.
Ponieważ nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną udaru , wszystko, co pogarsza stan, znacznie zwiększa ryzyko udaru - ojej!
Zamiast tego zdecyduj się na pozyskiwanie przeciwutleniaczy ze źródeł bezkofeinowych, takich jak jagody i granaty.
W rzeczywistości większość najlepszych pokarmów do powrotu do zdrowia po udarze jest pełna przeciwutleniaczy i prawdopodobnie nie jest to przypadek.

A co z kawą z cukrem?

kawa z cukrem
Podczas gdy kawa i udar są pozytywnie powiązane dla większości ludzi, nie pozwól, aby dodatki odebrały jej korzyści. Spożywanie kawy z przetworzonym cukrem i fałszywymi śmietankami stwarza więcej problemów. Przetworzone i sztuczne słodziki są szkodliwe dla zdrowia i faktycznie zwiększają ryzyko udaru, sprzyjając stanom zapalnym.
Więc spróbuj przyzwyczaić się do picia czarnej kawy.
Jeśli nie możesz znieść czarnej kawy, spróbuj wybrać najmniej przetworzone odmiany, takie jak cukier surowy.
I masz to - kolejny powód, by pokochać poranną filiżankę małej czarnej!

Zainspiruj się historią pewnej rehabilitacji po udarze mózgu

Tomasz S. po udarze5

Bardzo dobre narzędzie rehabilitacyjne

Po wyjściu z OIOM-u miałem tylko dwie sesje rehabilitacji zajęciowej. Narzędzie rehabilitacyjne FitMi zapewniło mi możliwość kontynuowania moich wysiłków rehabilitacyjnych bez dalszych zakłóceń. Aplikacja została zainstalowana na laptopie dotykowym z systemem Windows. Dlatego jest dla mnie po prostu łatwe, aby uruchomić aplikację i wybrać ćwiczenia – tułów / noga / ręka / dłoń.
Polecam innym potrzebującym skutecznej rehabilitacji np. w domu. Podsumowując: FitMi jest the Best!   Brawo UdarRehab.

Tomasz N. (21.06.2020)

FitMi w akcji

ZOBACZ JAK DZIAŁA FITMI

Poprzedni

Witamy Was w naszym...
paź 1, 2017